Jurnalista Mădălina Corina Diaconu în colaborare cu Fundația Culturală Memoria, invită publicul larg la o regăsire și redescoperire a ideilor și valorilor românești prin intermediul interviurilor si reportajelor audio, continuând și înnobilând cu metode moderne moștenirea întâlnirilor pe unde radio aduse, cu mulți ani în urmă, de istoricul și omul de radio Ioan Ion Diaconu. Memoria Pământului Românesc .... continuă.
Episodes
Monday Oct 03, 2022
Transilvania strigă după ajutor ....
Monday Oct 03, 2022
Monday Oct 03, 2022
Intervenția profesoarei Tatiana Scurtu Munteanu în cadrul celei de-a II-a Conferințe Naționale ”Take Ionescu”, ediția a doua, dedicată comemorării a 100 de ani de la moartea marelui diplomat român (1-2 octombrie 2022, Sinaia).
Conferința a fost organizată de Consiliul Județean Prahova, împreună cu Centrul pentru Studii de Intelligence și Geopolitică Aplicată. Manager de proiect, jurnalistul Costel Oprea.
Înregistrare din timpul conferinței.
****
O nouă lucrare de referință privind istoria românilor din fostele scaune secuiești
(azi, jud. Covasna, Harghita și Mureș).
La editura Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, în anul 2021, în cadrul proiectului „Promovarea identității naționale românești prin lucrări reprezentative” cofinanțat de Secretariatul General al Guvernului a văzut lumina tiparului lucrarea Românii din fostele scaune secuieşti (secolele XVI-XXI). Atestări documentare, conscripţii, statistici, recensăminte, de Ioan RANCA, Vasile LECHINȚAN și Ioan LĂCĂTUȘU.
Primele două volume referitoare la românii din scaunele Mureș și Giurgeu au apărut sub semnătura eruditului arhivist și istoric Ioan Ranca din Tg. Mureș iar documentarea pentru volumele referitoare la scaunele Odorhei și Treiscaune a fost continuată de Ioan Ranca împreună cu regretatul istoric clujean Vasile Lechințan și arhivistul Ioan Lăcătușu din Sf. Gheorghe.
Volumul de față cuprinde informații din conscripții (din perioada 1614-1820) și recensămintele de stat (din perioada 1850-2011) pentru scaunele Odorhei și Treiscaune și informații din conscripția din anul 1820 și din recensămintele de stat (din perioada 1850-2011) pentru scaunele Mureș, Ciuc, Giurgeu și Cașin.
În acest fel, lucrarea oferă o viziune generală asupra evoluției (involuției) demografice a populației românești din arealul studiat, în ultimele 4 secole, punând în evidență, pe baza unor surse documentare riguroase, marile pierderi etnice suferite de românii din această parte de țară. (afnews.ro)
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.